Express-Miejski.pl

Co w jogurcie piszczy?

Co w jogurcie piszczy?

Co w jogurcie piszczy? fot.: ZSP Ziębice

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Czym kierować się, wybierając jogurt spośród kilkudziesięciu różnych produktów w naszych sklepach? Odpowiedź na to pytanie, a także na wiele innych związanych z kulturami bakterii i zdrową żywnością, mogli uzyskać uczniowie biorący udział w warsztatach zorganizowanych przez Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.

Zajęcia zorganizowano dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach. Warto podkreślić, że na jeden dzień pracownia chemiczna ziębickiej szkoły została zamieniona na laboratorium mikrobiologii. Pracując na preparatach uczniowie dowiedzieli się, czym są probiotyki, poznali kryteria, jakie muszą spełniać mikroorganizmy, aby mogły być uznane za probiotyczne. - Praktycznym efektem zajęć na pewno jest wiedza, że należy wzbogacać naszą dietę o probiotyki, pamiętając o ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie – informuje Teresa Nowak, nauczyciel biologii, koordynująca przeprowadzane zajęcia w ZSP Ziębice. Warsztaty poprowadzili pracownicy naukowi PAN na czele z prof. dr. hab. Andrzejem Gamianem. Zajęcia zorganizowano dzięki wsparciu Stowarzyszenia Ziębicka Inicjatywa Obywatelska.

ZSP Ziębice

1

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

  • Co w jogurcie piszczy?

    2010-11-18 10:38:10

    ZSP Ziębice

    Czym kierować się, wybierając jogurt spośród kilkudziesięciu różnych produktów w naszych sklepach? Odpowiedź na to pytanie, a także na wiele innych związanych z kulturami bakterii i zdrową żywnością, mogli uzyskać uczniowie biorący udział w warsztatach zorganizowanych przez Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.

  • 2010-11-18 13:58:55

    gość: ~Ewa

    ostatnio dodany post

    Ja chciałam się kiedyś zastosować do wytycznych odnośnie doboru jogurtów (żeby były probiotykami) i szczerze mówiąc jest to niezwykle trudne! Bo musi być szczep oznaczony a te szczepy muszą mieć udowodnione działanie. Zwątpiłam w działanie jogurtów i kefirów, bo może ze 2 jogurty mi się trafiły, które w ogóle miały szczepy oznaczone. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Osobiście polecam probiotyki apteczne - sprawdzone, przebadane, o odpowiedniej ilości bakterii. Dla dzieci Acidolac, dla mężczyzn Lacidofil lub Lacibios, dla kobiet Lacibios Femina. Pozdrawiam. Ewa.

REKLAMA