Express-Miejski.pl

Co zamiast ryby na święta? 5 propozycji dla wegetarian

zdjęcie ilustracyjne

zdjęcie ilustracyjne fot.: pexels.com

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z tradycyjnymi potrawami np. śledziami w śmietanie, karpiem w panierce czy też rybą po grecku. 

Co warto zaserwować wegetarianom? Nie musisz ograniczać się jedynie do barszczu, pierogów i kapusty z grzybami. Sprawdź, co zamiast ryby na święta warto przygotować.

Boczniaki „à la ryba po grecku”

Boczniaki świetnie imitują strukturę ryby dzięki swojej mięsistej konsystencji. Dlatego to idealne rozwiązanie na świąteczny stół, jeśli chcesz zyskać naprawdę udaną alternatywę dla tradycyjnych świątecznych potraw. 

Wystarczy, że obtoczysz boczniaki w klasycznej panierce, a później usmażysz na złocisty kolor. W połączeniu z sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw – marchewki, pietruszki i selera – zyskasz doskonałą alternatywę dla ryby po grecku. 

Tofu w glonach nori

Jesteś miłośnikiem morskiego smaku, ale nie chcesz jeść ryb? Jest na to dobre rozwiązanie w postaci tofu marynowanego w sosie sojowym z dodatkiem glonów nori. To danie rewelacyjnie imituje rybny smak, ponieważ glony nadają charakterystycznego morskiego aromatu. W połączeniu z delikatnym tofu zyskasz potrawę, która na pewno Ci zasmakuje. 

Wegańskie śledzie z bakłażana

Miękka i soczysta struktura bakłażana sprawia, że to bardzo dobry zamiennik śledzi. Koniecznie wykorzystaj je podczas przyrządzania ulubionych potraw wigilijnych w bezmięsnej wersji. Kluczowe znaczenie ma jednak odpowiednia marynata, aby nadać potrawie charakterystycznego smaku. Genialnie sprawdzi się połączenie:

  • oleju lnianego,
  • cebuli,
  • octu jabłkowego,
  • liści laurowych,
  • ziela angielskiego,
  • soli i pieprzu.

Bakłażana marynuj przez minimum 12 godzin, a dzięki temu nabierze smaku jeszcze bardziej zbliżonego do śledzia.

Tofu w chrupiącej panierce

Co zamiast ryby na święta? Skorzystaj z kolejnej naszej propozycji w postaci tofu w chrupiącej panierce – z mąki, jajka i bułki tartej. Podsmaż tofu na oleju roślinnym, aż do uzyskania złotego koloru.

W przypadku tofu ogromne znaczenie ma odpowiednia marynata. Jeśli chcesz, aby smakiem bardziej przypominał rybę, to koniecznie przypraw tofu sosem sojowym, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami – może to być kurkuma, papryka wędzona i pieprz. Takie tofu doskonale imituje klasyczną rybę w panierce.

Pieczone bataty z nadzieniem zamiast karpia

Czas na kolejną propozycję, czyli bataty z nadzieniem z grzybów, orzechów i kaszy jaglanej. To rewelacyjna alternatywa dla ryby.

Zacznij od upieczenia batatów, aż będą miękkie w środku. Następnie wydrąż środek, wymieszaj miąższ z przygotowanym farszem i zapiecz w piekarniku. Takie danie to idealna opcja dla osób, które także w święta lubią zjeść mniej tradycyjne potrawy.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub nie umiesz tego robić, to możesz skorzystać z gotowego rozwiązania np. z cateringu dietetycznego ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/

Artykuł sponsorowany

REKLAMA