Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ząbkowicach Śląskich przedstawia krótkie ABC zbieracza grzybów i apeluje do grzybiarzy o zachowanie ostrożności.
Zbieranie grzybów jest w Polsce bardzo popularne. To znakomita forma relaksu i aktywnego wypoczynku na łonie przyrody. Spożywanie grzybów jest również tradycyjnym zwyczajem żywieniowym naszego społeczeństwa. Korzystając z pięknej pogody, chcąc odpocząć od trudów dnia codziennego, chętnie wyruszamy do lasu, często łącząc wypoczynek z szukaniem i pozyskiwaniem grzybów, cenionych przez wielu za wspaniały aromat i smak.
Niestety, nadal w okresie lata, jesieni, a nawet zimy, zdarzają się ciężkie przypadki zatrucia z powodu spożycia grzybów trujących, a nawet śmiertelnie trujących, spowodowane przeważnie ich nieznajomością i nieostrożnością podczas zbioru.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ząbkowicach Śląskich nawołuje wszystkich zbieraczy grzybów do zachowania ostrożności. Zbierać należy tylko te gatunki grzybów, które są bezwzględnie znane jako jadalne. Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb, który znaleźliśmy, jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!
Z racji zbliżającego się sezonu na grzybobranie przedstawiamy krótkie ABC zbieracza grzybów:
PSSE Ząbkowice Śląskie
REKLAMA
REKLAMA