27 lutego odbyły się warsztaty związane z projektem „Smaki Ziemi Ząbkowickiej” – wykorzystanie produktów lokalnych w promocji i rozwoju turystyki na obszarze LGD Qwsi”.
Program realizowany jest przez Powiat Ząbkowicki, aby wesprzeć wytwórców lokalnych produktów oraz ocalić smaki i tradycję regionu. Chętni wciąż mogą dołączyć do projektu, a udział w nim jest bezpłatny.
Celem inicjatywy jest stworzenie jednolitego i spójnego systemu promocji wszystkich produktów lokalnych oraz wytworzenie opakowań ekologicznych na produkty. W ramach projektu zostaną wydane: mapa producentów lokalnych produktów, ulotka promocyjna, a także opakowania w formie toreb papierowych, toreb bawełnianych i papieru pakowego.
Podczas warsztatów wytwórcy lokalnych produktów wypracowali szkic swojej współpracy oraz omawiali kierunki działania. Warsztaty dotyczyły m.in. kierunków współpracy, zapoznanie się z rynkiem kulinarnym innych regionów, turystyki regionalnej i kulinarnej orazekoturystki. W podejmowaniu pierwszych decyzji wspierał ich Hubert Gonera – trener specjalizujący się w tworzeniu szlaków kulinarnych, marek regionalnych, koncepcjach rozwoju turystyki dla miast, gmin i województw.
Warsztaty były pierwszym spotkaniem grupy, która będzie kontynuowała współpracę. Na kolejnych zjazdach będą opracowywane jednolite elementy wizualizacji materiałów promocyjnych, formy promocji poszczególnych produktów lokalnych, działania marketingowe w internecie i social media.
Wszystkich producentów lokalnych zachęca się do współpracy.
Osoba do kontaktu: Daniel Ciepierski, Wydział Promocji, Oświaty i Rozwoju, ul. Sienkiewicza 11, 57-200 Ząbkowice Śląskie, tel. 74 8162816, e-mail: d.ciepierski@zabkowice-powiat.pl.
Warsztaty sfinansowane są ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla zadań realizowanych w ramach projektu grantowego LGD „Qwsi”.
mwinnik / em24.pl
REKLAMA
REKLAMA