Express-Miejski.pl

Sprzedaż pieczywa spadła

Józef Białas prowadzi piekarnię od 40 lat

Józef Białas prowadzi piekarnię od 40 lat fot.: eMKa / Express-Miejski.pl

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Po opublikowaniu przez Fundację Pro – Test listy punktów, w których wykorzystywano sól techniczną do celów spożywczych, w lokalnym środowisku wybuchła afera. Klienci zaczęli wypytywać czy naprawdę piekarnie używały soli technicznej i ile jest prawdy w całej aferze .

Fundacja Pro – Test opublikowała listę piekarni i cukierni, w których wykryto sól drogową. Publikacja ta uderzyła bezpośrednio w piekarzy i cukierników.

- Sprzedaż pieczywa nieznacznie spadła – mówi Krzysztof Białas z kamienieckiej piekarni, która także znalazła się na liście fundacji. – Mamy badania i zaświadczenia Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Ząbkowicach Śląskich, że w naszej piekarni, nie było soli technicznej i nigdy nie była używana do wypieków naszego pieczywa, jednak to nie przekonało naszych klientów.

Raz utracone zaufanie ciężko jest odbudować, dlatego Piekarnia S.C. Białas zwróciła się bezpośrednio do hurtowników z zapytaniem, czy mieli na składzie i sprzedawali piekarni sól techniczną.

- Hurtownicy, od których kupowaliśmy sól, zapewniali, że sprzedawali nam sól konsumpcyjną i nigdy nie mieli soli technicznej– tłumaczy Krzysztof Białas. – Przedstawiono nam także badania i protokoły z Kontroli Sanitarnej, która potwierdza, iż nie wykryto soli technicznej.

Kamieniecka firma nie poprzestała na telefonie do hurtowni. Zwróciła się do Fundacji Pro – Test z zapytaniem skąd taka lista i dlaczego piekarnia rodzinna, znalazła się na niej.

- Otrzymaliśmy odpowiedź, że fundacja otrzymała dokument od Głównej Inspekcji Sanitarnej. Wysłałem dokumenty świadczące o tym, że znaleźliśmy się na tej liście niesłusznie – dodaje.

Przedstawiciel Fundacji Pro – Test, dokumenty te przesłał do Głównej Inspekcji Sanitarnej. Sprawa utknęła w martwym punkcie.

- Miejmy nadzieje, że nasi klienci zrozumieją, że opublikowana lista nie jest wiarygodna, sam fakt, że nie jest ostemplowana przez GIS daje dużo do myślenia. 

Według Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologiczna w Ząbkowicach Śląskich piekarnie z powiatu znalazły się na listach producentów soli technicznej.

- Każdy producent, hurtownik ma obowiązek dokumentowania rozprowadzania swoich produktów do poszczególnych odbiorców – tłumaczy PSSE Ząbkowice Śląskie. - Prawdopodobnie niektóre piekarnie, z naszego terenu, były na listach odbiorców producentów soli, wobec których toczyło się postępowanie prokuratorskie, stąd mogły znaleźć się na listach GIS.

- Co z tego, że ta sytuacja zostanie wyjaśniona? To nie zwróci nam dobrego imienia. Pracę może stracić 22 osób, które zatrudniamy. Dlaczego osoby publikujące taką listę, nie pomyślały o tym, że takie pomówienie może zniszczyć innym życie? – pyta Krzysztof Białas.

Józef Białas od 1973 roku prowadzi piekarnię, to firma rodzinna, z tradycjami. Jego wypieku chleba uczył ojciec, on nauczył swoich synów. Nikt z klientów nigdy nie skarżył się na chleb, wprost przeciwnie, pieczywo rozwożone jest w województwie Dolnośląskim i Opolskim.

- Publikacja listy zachwiała naszą stabilnością – mówi Józef Białas, właściciel piekarni. – Najbardziej bolą komentarze na forach internetowych, choć uspokoiły się po sprostowaniu jakie napisał mój syn i po przedstawieniu dokumentacji wystawionej przez sanepid potwierdzającej, że nie używaliśmy do wypieków soli technicznej.

Ząbkowicki sanepid przeprowadził czynności kontrolne w wymienionych na liście piekarniach.

- Ponieważ w dniu kontroli nie stwierdzono stosowania kwestionowanej soli, jak również nie stwierdzono jej w magazynach obiektów - wobec powyższego nie pobierano soli, ani gotowych wyrobów do badań. Z czynności kontrolnych wynika, iż zakupiona sól mogła być zużyta (nieświadomie) do produkcji wyrobów w miesiącu styczeń/luty 2012 r. – wyjaśnia Krystyna Szymańska, dyrektor PSSE w Ząbkowicach Śląskich.

Stali klienci nie skarżą się na pieczywo z kamienieckiej piekarni.

- Od lat kupuję chleb u Białasów – mówi jedna z klientek, mieszkanka Kamieńca Ząbkowickiego. – Nigdy nie czułam się źle, nie rozchorowałam się po zjedzeniu pieczywa. Chleb z tej piekarni smakuje mi najlepiej i moja rodzina, także go chwali.

Pani Weronika mieszka w Warszawie, pochodzi jednak z Kamieńca Ząbkowickiego.

- Za każdym razem kiedy odwiedza mnie ktoś z rodziny proszę, by przywiózł mi chleb z Kamieńca. Nigdzie indziej nie smakuje on tak dobrze, jak z tej piekarni - zachwala.

Podobnych komentarzy i opinii można przytoczyć bez liku. Jednak na niewiele dziś to się zda. Część klientów po prostu kupuje pieczywo z innych piekarni. Raz utraconego klienta, później ciężko jest odzyskać.

eMKa/Express-Miejski.pl

6

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

  • Sprzedaż pieczywa spadła

    2013-03-28 15:14:53

    eMKa/Express-Miejski.pl

    Po opublikowaniu przez Fundację Pro – Test listy punktów, w których wykorzystywano sól techniczną do celów spożywczych, w lokalnym środowisku wybuchła afera. Klienci zaczęli wypytywać czy naprawdę piekarnie używały soli technicznej i ile jest prawdy w całej aferze .

  • 2013-03-29 06:33:39

    gość: ~chleb

    No dobra, a co z Precelkiem ?

  • 2013-03-29 08:29:04

    gość: ~mmaatt

    kupowałem kupuję i kupować będę tylko chleb od Bialasow. Jako jedni z niewielu robią chleb z mąki a nie proszku.
    Wsadzić możecie sobie niechęć między bajki.

  • 2013-03-29 12:52:05

    gość: ~pat

    Józek nie daruję ci tej nocy!
    Cholera nie przepadam za białasami ale co jak co chleb mają najlepszy a cala ta sprawa z solą jest sprzed dwóch lat... Co mieliśmy pojeść soli to już dawno mamy za sobą. A co z solą w innych produktach? Co z całą tablicą "E324 E321 E272" w produktach które jemy na co dzień? Co z mięsem oddzielanym mechanicznie? Co z toną cukru w puszce coli? Dajcie sobie wszyscy na wstrzymanie.. Szczypta soli niczego nie zmieni. I tak wszyscy niebawem umrzemy z głodu bo pestycydami sami wytrujemy wszystkie pszczoły. Nie wierzycie? To sprawdźcie w sezonie cenę miodu i porównajcie rok do roku. Jest go coraz mniej.

  • 2013-03-29 13:10:18

    gość: ~paragraf

    dobry prawnik wie co zrobić - ponownie zapraszam do kancelarii.
    Naruszono tu wiele i kto miał w tym interes ? Czas by ktoś poniósł z tego tytułu konsekwencje prawne.
    Pozdrawiam.

  • 2013-03-29 13:23:46

    gość: ~Prawnik

    Te paragraf, taki z ciebie paragraf jak ze mnie kosmonauta... gdzie masz kancelarie w Kamieńcu na krzyżówce hehe
    Jeśli ktoś ma ponieść konsekwencję to raczej producenci tej soli, zastanów się co piszesz bo pewnie sól techniczną masz też w domu w solniczce!

  • 2013-03-29 18:33:36

    gość: ~CSS

    ostatnio dodany post

    Czekam na artykuł o piekarniach i sklepach, które wyciągają konsekwencje od zakładu, który dystrybuował sól. Nie sądzę, aby żaden sklepikarz podał do sądu hurtownię soli

REKLAMA