O tym jak łatwa, przyjemna i zachwycająca może być sztuka dekorowania potraw, przekonać mogli się uczestnicy warsztatów organizowanych 21 kwietnia w świetlicy wiejskiej w Stolcu.
Sobotni pokaz ozdabiania stołów i potraw cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Jednak nie była to zwykła prezentacja, ale przede wszystkim możliwość sprawdzenia własnych sił w carvingu i garnirowaniu.
W warsztatach uczestniczyły członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Uczestniczki – pod przewodnictwem i kierunkiem pań prowadzących – rzeźbiły w owocach i warzywach, wykrawały i układały pieczywo oraz przetwory, tworząc niebanalne cuda.
Zajęcia z efektownej aranżacji potraw uświadomiły mieszkańcom, że kunsztowne i precyzyjne przyozdobienie dań nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, ale mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe zdobienia. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do wybornych i smakowitych specjałów - a jak mawia stare przysłowie: 'przez żołądek do serca'.
Urząd Miejski w Ząbkowicach Śląskich
REKLAMA
REKLAMA