W sobotę 27 marca w Arkadach Wrocławskich mieliśmy okazję zapoznania sie z różnorodnymi smakami Dolnego Sląska. Koła Gospodyń Wiejskich między innymi z naszego Powiatu prezentowały wspaniale przygotowane potrawy, pisanki i palmy.
Coroczna prezentacja tradycyjnych stołów wielkanocnych, palm i pisanek zorganizowana była przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego przy współudziale Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich oraz Związku Rolników i Kółek Rolniczych.
Najniższe piętro centrum handlowego przepełnione było wspaniałymi zapachami przygotowanych potraw, które wzbudzały zachwyt swym wyglądem oraz smakiem. Na stołach znalazły się swojskie wędliny, kiełbasy, pasztety, pieczone mięsa i galarety w najrozmaitszych kształtach, a nawet domowej roboty naleweczki. Na każdym stole pojawił się żur podawany z białą kiełbasą oraz obowiązkowo mazurek. Wśród dekoracji powijały się pisanki, baranki, bazie, a nawet kurpiowskie wycinanki.
Podczas trwania imprezy zaprezentowano ponad 30 tradycyjnych stołów wielkanocnych, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Województwa Dolnośląskiego. Były też wielkanocne upominki dla poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz nagrody dla laureatów konkursów na najpiękniejszy koszyczek wielkanocny, pisankę oraz palmę.
Nasz powiat reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Ciepłowód, Braszowic, Stolca, Tarnowa, Ożar oraz Brodziszowa.
ankli
REKLAMA
REKLAMA