Express-Miejski.pl

Ostrzeżenie dla hodowców. Za nieprzestrzeganie zasad dotyczących uboju grożą wysokie kary

zdjęcie ilustracyjne

zdjęcie ilustracyjne fot.: sxc.hu

Informacja dla hodowców od Powiatowego Letarza Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich - Wiesława Kałamagi dotycząca uboju zwierząt w gospodarstwie.

Ubój zwierząt, w tym świń na użytek własny może być prowadzony wyłącznie pod warunkiem spełnienia wymogów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 roku w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Zgodnie z w/w rozporządzeniem:

1) Mięso zwierząt poddanych ubojowi w gospodarstwie może zostać wykorzystane wyłącznie na użytek własny i nie może być wprowadzane do obrotu (sprzedaży).

2) Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta zdrowe, a przy uboju powinny być spełnione wymagania określone między innymi  w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (np. posiadanie zarejestrowanej siedziby stada zwierząt).

3) Każdy posiadacz zwierząt, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju na terenie gospodarstwa, musi poinformować właściwego powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju.

4) W przypadku zamiaru dokonania uboju owiec i kóz, zgłoszenie musi zawierać oświadczenie o zagospodarowaniu na koszt posiadacza zwierząt, materiału szczególnego ryzyka (SRM), który zgodnie z obowiązującym prawem podlega wyłącznie utylizacji w zatwierdzonym zakładzie utylizacyjnym. Dokumentem potwierdzającym właściwe zagospodarowanie SRM jest tzw. dokument handlowy (HD), który powinien być przechowywany w gospodarstwie przez okres dwóch lat.

Materiał szczególnego ryzyka stanowią u owiec i kóz:
- w każdym wieku: śledziona i jelito kręte;
- w wieku powyżej 12 miesięcy, dodatkowo: czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy.

Najbliższy, uprawniony zakład do odbioru SRM:  Firma Handlowo-Usługowa „OLECH” Sławomir Olech, ul. Garbarska 36, 58-100 Świdnica, telefony: 74 640-24-42, kom. 513 006 118, 509 879 673.

Materiał szczególnego ryzyka przed przekazaniem do zakładu utylizacyjnego należy zabezpieczyć przed możliwością zanieczyszczenia środowiska zewnętrznego, poprzez umieszczenie w szczelnym, nieprzemakalnym opakowaniu (np. worki foliowe), które należy oznakować.

1) mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii na wniosek i koszt posiadacza tego mięsa. Ponadto mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na obecność włośni.

2) W przypadku mięsa świń, nutrii i dzików może być wykonane wyłącznie badanie próbek na włośnie, które pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza weterynarii.

3) mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu w kierunku włośni.

W przypadku stwierdzenia niespełniania warunków w zakresie uboju zwierząt na potrzeby własne, w tym również niezgłoszenia w odpowiednim terminie uboju świń, w każdym przypadku wszczynane będzie postępowanie administracyjne w sprawie nałożenia kary finansowej, na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. b i art. 27 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, której wysokość określona została w rozporządzeniu wykonawczym na poziomie od 100 zł do 2 tys. zł.

Powiatowy Letarz Weterynarii w Ząbkowicach Śl.

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA