Starostwo Powiatowe przy współpracy ze szkołami ponadpodstawowymi z powiatu ząbkowickiego przygotowało ofertę edukacyjną na rok 2021/22.
Prezentujemy kierunki przygotowane przez szkoły ponadpodstawowe w powiecie ząbkowickim na rok szkolny 2021/2022.
Klasa BIOLOGICZNO–CHEMICZNA:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: biologia, chemia, język obcy/wiodący/.
Klasa MATEMATYCZNO –INFORMATYCZNA:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: matematyka, fizyka, informatyka.
Klasa MATEMATYCZNO–JĘZYKOWA:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: matematyka, język obcy /wiodący/, fizyka.
Klasa RATOWNICZO–SPORTOWA:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: biologia, język obcy /wiodący/.
Przedmioty dodatkowe: podstawy ratownictwa medycznego, zespołowe gry sportowe.
Klasa HUMANISTYCZNO –JĘZYKOWA:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język polski, historia, język obcy /wiodący/.
Klasa LINGWISTYCZNA (JĘZYKOWA):
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język polski, język angielski, język niemiecki
TECHNIKUM:
Technik mechanik:
- Użytkowanie obrabiarek skrawających.
- Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń.
Technik pojazdów samochodowych:
- Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych.
- Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych.
Technik ekonomista:
- Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej.
- Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych.
Technik informatyk:
- Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych.
- Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- Przygotowanie i wydawanie dań.
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Technik handlowiec:
- Prowadzenie sprzedaży.
- Prowadzenie działań handlowych.
Technik Budownictwa:
- Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich.
- Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów.
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA:
Mechanik pojazdów samochodowych:
- Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych.
Kucharz:
- Przygotowanie i wydawanie dań.
Technik informatyk
- Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych.
- Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych.
Technik mechanik
- Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi.
- Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń.
Technik logistyk
- Obsługa magazynów.
- Organizacja transportu.
Technik usług fryzjerskich
- Wykonywanie usług fryzjerskich.
- Projektowanie i wykonywanie fryzur.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Przygotowywanie i wydawanie dań.
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej – NOWOŚĆ
- Montaż i uruchamianie urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
- Eksploatacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
Technik technologii żywności – NOWOŚĆ
- Produkcja wyrobów cukierniczych.
- Organizowanie i nadzorowanie procesów produkcji wyrobów spożywczych.
Kucharz
- Przygotowanie i wydawanie dań.
Ślusarz
- Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi.
(Praktyczna nauka zawodu odbywa się po podpisaniu umowy z pracodawcą)
Elektryk
- Montaż uruchamianie i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych.
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń.
Mechanik pojazdów samochodowych
- Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych.
Monter sieci I instalacji sanitarnych
- Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych.
Piekarz
- Produkcja wyrobów piekarskich.
Cukiernik
- Produkcja wyrobów cukierniczych.
Murarz - tynkarz
- Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich.
Fryzjer
- Wykonywanie usług fryzjerskich.
Sprzedawca
- Prowadzenie sprzedaży.
Realizacja usług w recepcji (Technik hotelarstwa).
- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- Wykonywanie zabiegów kosmetycznych.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA:
1. Pracownik pomocniczy w gastronomii
2. Pomocnik ślusarza
3. Murarz-tynkarz
Starostwo Powiatowe w Ząbkowicach Śląskich
REKLAMA
REKLAMA