Konferencja o racjonalnym odżywianiu odbyła się w Ziębickim Centrum Kultury fot.: Szkola Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Ziębicach.
Program przygotowała Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Ziębicach, która od 2015 roku posiada Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.
Spotkanie odbyło się 9 kwietnia w Ziębickim Centrum Kultury. Kluczowa treść konwencji brzmiała: „Jak szkoła promująca zdrowie z tradycją, twórczo i racjonalnie dba o zdrowie".
Gościem specjalnym był Karol Okrasa, znany ekspert kulinarny. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął starosta Roman Fester oraz Krystyna Szymańska - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ząbkowicach Śląskich.
Konferencja miała nietypowy charakter, gdyż była inspirowana fragmentami dzieł patrona szkoły, który często w swoich powieściach zawierał informacje dotyczące zastosowania ziół i przypraw w kuchni. Wybitnego patrona godnie reprezentowała Anna Dziewanowska, jego prawnuczka. Wygłosiła ona wykład na temat kulinariów rodu Sienkiewiczów przeniesionych do współczesnych czasów oraz przybliżyła postać swojego pradziadka.
W sposób żartobliwy i radosny prowadził swoje wystąpienie wspomniany wcześniej Karol Okrasa, zaangażowany w edukację młodzieży na temat gotowania. Opowiadał o przyrządzaniu polskich potraw przy użyciu ziół i przypraw, które dobrze wpływają na nasze zdrowie.
Na scenie zaprezentowały się dzieci z zaproszonych placówek oraz młodzież z ziębickiej dwójki z programem teatralnym: „Znane i mniej znane zioła, przyprawy oraz leki w literaturze Henryka Sienkiewicza”. Młodzież z tejże szkoły przedstawiła także program teatralno-muzyczny, w którym uczestnicy przybrali postaci z dzieł Sienkiewicza. Przedszkole Na Orlej Polanie w Ziębicach zaprezentowało program „Cynamon i Goździki”, po którym maluchy poczęstowały wszystkich gości ciasteczkami orkiszowymi i syropem cynamonowym.
Głos w dziedzinie zdrowia zabrała również Magdalena Hajduk, dietetyk, która w swoim przemówieniu postawiła przede wszystkim na środowisko rodzinne dziecka. Według niej, wzorce żywieniowe i tryb życia domowników mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój i pełnię zdrowia młodych ludzi. Propozycję smacznych, prostych i zdrowych dań zaprezentował w swojej książce „Przepisy z klasztornej kuchni" ksiądz Kazimierz Kmak - duszpasterz w Opactwie Cystersów w Henrykowie. Opowiedział, co zainspirowało go do stworzenia swojego albumu. Kolejnym ciekawym wystąpieniem była prezentacja rodzinnej pasieki i jej wyrobów, czyli zdrowotnego miodu. Opowiadały o tym uczennice z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego z Ciepłowód.
Ostatnim fragmentem spotkania było podziękowanie ze strony Doroty Hirkowskiej, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 w Ziębicach wszystkim za przybycie oraz osobom, którzy zaangażowali się w organizację wydarzenia.
KM /em24.pl
REKLAMA
REKLAMA