Express-Miejski.pl

Lokalne produkty wyróżnione podczas festiwalu kulinarnego we Wrocławiu

Europa na Widelcu

Europa na Widelcu fot.: enw.smakiwroclawia.pl

Produkty ziemi ząbkowickiej otrzymały wyróżnienie podczas corocznego festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu”, ktory od 2009 roku odbywa się we Wrocławiu.

W tym roku festiwal odbył się w dniach 3-4 czerwca. Padł w nim też rekord zgłoszeń w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Komisja konkursowa musiała spróbować aż 84 produktów.

Wszystkie specjały zostały podzielone na osiem kategorii: wędliny, sery, ryby, przetwory, napoje, wypieki, miody, inne. W tych kategoriach wyłoniono 25 najlepszych produktów, które ostatecznie zwyciężyły i otrzymały tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Wśród zwycięskich produktów znalazły się produkty z powiatu ząbkowickiego.

W kategorii „Przetwory” doceniono konfiturę z zielonych orzechów włoskich Heleny Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód i Topinambur kiszony Krystyny i Roberta Wagnerów z gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” z Lubnowa.

W kategorii „Wypieki” – wyróżnienie otrzymały tradycyjne pierniczki ze szlaku cystersów Elżbiety Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód.

W kategorii „Inne” wyróżniono pierogi z kaszą gryczaną Krystyny i Roberta Wagnerów.

sm. / Express-Miejski.pl / Qwsi

1

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

  • Lokalne produkty wyróżnione podczas festiwalu kulinarnego we Wrocławiu

    2016-06-20 11:45:35

    sm. / Express-Miejski.pl / Qws

    Produkty ziemi ząbkowickiej otrzymały wyróżnienie podczas corocznego festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu”, ktory od 2009 roku odbywa się we Wrocławiu.

  • 2016-06-20 21:16:51

    gość: ~gość

    ostatnio dodany post

    Gratulacje, szczególnie dla Wagnerówki! ;-)

REKLAMA