Produkty ziemi ząbkowickiej otrzymały wyróżnienie podczas corocznego festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu”, ktory od 2009 roku odbywa się we Wrocławiu.
W tym roku festiwal odbył się w dniach 3-4 czerwca. Padł w nim też rekord zgłoszeń w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Komisja konkursowa musiała spróbować aż 84 produktów.
Wszystkie specjały zostały podzielone na osiem kategorii: wędliny, sery, ryby, przetwory, napoje, wypieki, miody, inne. W tych kategoriach wyłoniono 25 najlepszych produktów, które ostatecznie zwyciężyły i otrzymały tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Wśród zwycięskich produktów znalazły się produkty z powiatu ząbkowickiego.
W kategorii „Przetwory” doceniono konfiturę z zielonych orzechów włoskich Heleny Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód i Topinambur kiszony Krystyny i Roberta Wagnerów z gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” z Lubnowa.
W kategorii „Wypieki” – wyróżnienie otrzymały tradycyjne pierniczki ze szlaku cystersów Elżbiety Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód.
W kategorii „Inne” wyróżniono pierogi z kaszą gryczaną Krystyny i Roberta Wagnerów.
sm. / Express-Miejski.pl / Qwsi
Lokalne produkty wyróżnione podczas festiwalu kulinarnego we Wrocławiu
2016-06-20 11:45:35
sm. / Express-Miejski.pl / Qws
Produkty ziemi ząbkowickiej otrzymały wyróżnienie podczas corocznego festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu”, ktory od 2009 roku odbywa się we Wrocławiu.
2016-06-20 21:16:51
gość: ~gość
ostatnio dodany post
Gratulacje, szczególnie dla Wagnerówki! ;-)
REKLAMA
REKLAMA