6 marca w ząbkowickiej Izbie Pamiątek Regionalnych o godz. 17 odbył się wykład Kamila Pawłowskiego pt: ,,Dzieje Ząbkowickiej Gastronomii’’.
Na spotkaniu można było wysłuchać informacji na temat dawnych karczm, cukierni oraz restauracji. Zaprezentowano również unikalne zdjęcia miasta Frankenstein, które nie były dotąd publikowane. Goście mogli spróbować potraw popularnych wśród mieszkańców regionu przed II wojną światową. Degustacja dań wzbudziła wielkie zadowolenie gości. Popisowym daniem było ,,Śląskie Niebo w Gębie” przygotowywane zazwyczaj na świąteczne okazje, składające się z wędzonego lub peklowanego mięsa wieprzowego z sosem z suszonych owoców, doprawionego powidłami, cynamonem, cytryną, mąką i cukrem.
W menu było również:
W przyszłym miesiącu planowane jest kolejne spotkanie, na którym będzie można poznać historię ząbkowickiego browarnictwa.
UM Ząbkowice Śląskie
REKLAMA
REKLAMA