Express-Miejski.pl

Gdzie i jak jadali dawni ząbkowiczanie?

Kamil Pawłowski opowiadał o tym gdzie i jak jadali niegdyś ząbkowiczanie

Kamil Pawłowski opowiadał o tym gdzie i jak jadali niegdyś ząbkowiczanie fot.: UM Ząbkowice Śląskie

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

6 marca w ząbkowickiej Izbie Pamiątek Regionalnych o godz. 17 odbył się wykład Kamila Pawłowskiego pt: ,,Dzieje Ząbkowickiej Gastronomii’’.

Na spotkaniu można było wysłuchać informacji na temat dawnych karczm, cukierni oraz restauracji. Zaprezentowano również unikalne zdjęcia miasta Frankenstein, które nie były dotąd publikowane. Goście mogli spróbować potraw popularnych wśród mieszkańców regionu przed II wojną światową. Degustacja dań wzbudziła wielkie zadowolenie gości. Popisowym daniem było ,,Śląskie Niebo w Gębie” przygotowywane zazwyczaj na świąteczne okazje, składające się z wędzonego lub peklowanego mięsa wieprzowego z sosem z suszonych owoców, doprawionego powidłami, cynamonem, cytryną, mąką i cukrem.

W menu było również:

  • ,,Mooh– Kliessla’’ – potrawa składająca się z białego pieczywa, zalanego masą makową z mlekiem i bakaliami, podawana na zimno w formie deseru.
  • ,,Rogaliki św. Marcina” – nadziane marmoladą i bakaliami.
  • ,,Kołacz śląski ze śliwkami”.
  • ,,Śląska sałatka śledziowa”.

W przyszłym miesiącu planowane jest kolejne spotkanie, na którym będzie można poznać historię ząbkowickiego browarnictwa.

UM Ząbkowice Śląskie

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA