Express-Miejski.pl

Trzecie miejsce dla kucharzy z Ziębic

Trzecie miejsce dla kucharzy z Ziębic

Trzecie miejsce dla kucharzy z Ziębic fot.: Monika Hut-Rozmis

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Już po raz dziesiąty w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śl. odbył się Wojewódzki Konkurs „Sprawny w zawodzie- kucharz małej gastronomii”.

Konkurs miał na celu sprawdzenie poziomu opanowania wiadomości i umiejętności w zawodzie kucharz małej gastronomii, szerzenie edukacji dotyczącej zagrożeń zawodowych, kształtowanie odpowiednich postaw w zakresie bezpiecznych zachowań i przestrzegania procedur związanych z procesem produkcyjnym. Organizatorem konkursu była Dolnośląska Wojewódzka Komenda OHP we Wrocławiu, Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śl. Patronat honorowy objął Dolnośląski Kurator Oświaty w osobie Danuty Wiśniewskiej i Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W zmaganiach konkursowych uczestniczyła młodzież klas II Zasadniczych Szkół Zawodowych z województwa dolnośląskiego, kształcąca się w zawodzie kucharz małej gastronomii.

Obok drużyn dwuosobowych- reprezentantów jednostek OHP z: Jawora, Kamiennej Góry, Mysłakowic, Oleśnicy, Dzierżoniowa, Legnicy, Strzelina zaprezentowali swoje umiejętności podopieczni Hufca Pracy 1-34 z Ziębic, przyszli mistrzowie kuchni: Paweł Fedyszyn i Szymon Grzelak. Młodzież kształci się pod czujnym okiem pracodawcy właścicielki restauracji „Ratuszowa” z Ziębic Katarzyny Sawickiej.

Uczestnicy rozwiązywali test pisemny, który trwał 90 minut, następnie po zajęciu stanowisk rozpoczęli część praktyczną trwającą 3 godziny. Zadaniem konkursowym w części praktycznej było przygotowanie sałatki oraz kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym.

Podopieczni jednostki zaprezentowali swoje umiejętności, które komisja oceniła wysoko i w rezultacie zajęliśmy III miejsce.

- Kadra Hufca Pracy 1-34 w Ziębicach składa serdeczne podziękowanie pracodawcy młodzieży Katarzynie Sawickiej za wspaniałe przygotowanie młodzieży do konkursu, bez systematycznej pracy i wysiłku kadry zajęcie III miejsca w Konkursie Wojewódzkim „Sprawny w zawodzie- kucharz małej gastronomii” nie byłoby możliwe – mówi Monika Hut-Rozmis, komendant hufca. - Laureaci konkursu Paweł Fedyszyn i Szymon Grzelak- uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach otrzymali pamiątkowe dyplomy, puchar, oraz nagrody rzeczowe.

Monika Hut- Rozmis

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA