Jak przygotować się do wyjazdu na wakacje? Planujesz weekend nad wodą lub piesze wędrówki po górach? Wybierasz się za granicę? A może spędzasz wakacje w mieście?
Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i piękną pogodą. A oto kilka najważniejszych informacji na to, aby wakacje były nie tylko udane, ale przed wszystkim bezpieczne:
Jeżeli planujesz wakacje nad wodą, wejdź na serwis kąpieliskowy: sk.gis.gov.pl [KLIK] aktualizowany na bieżąco w sezonie kąpielowym. Znajdziesz tutaj informacje dotyczące sezonu kąpielowego, bieżącej oceny i klasyfikacji wody, ale również dane dotyczące infrastruktury obiektu. Ogólnokrajową aktualną listę miejsc wykorzystywanych do kąpieli znajdziesz na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w zakładce Kąpieliska i miejsca wykorzystywane do kąpieli.
Dowiedz się jak najwięcej o miejscu do którego się wybierasz a następnie sprawdź jakie są aktualne zagrożenia zdrowotne w danym kraju do którego podróżujesz na stronie gov.pl [KLIK].
Planując podróż za granicę sprawdź jakie szczepienia są obowiązkowe i zalecane. Niezbędne informacje na temat szczepień w podróżach zagranicznych uzyskasz wchodząc na stronę internetową szczepienia.gis.gov.pl lub w zakładkę Szczepienia dla podróżujących.
Aby uniknąć zatruć pokarmowych, zwracaj uwagę na to co jesz. Pamiętaj o higienie, w tym myciu rąk oraz przygotowaniu żywności do spożycia zgodnie z informacjami zamieszczonym na etykiecie. Zwracaj uwagę na warunki, w których przechowujesz zakupioną żywność – szczególnie w okresie letnim (etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma duże znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty, sałatki etc.). Nie kupuj żywności niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF (afrykański pomór świń) poprzez nielegalny obrót dziczyzną i produktami wieprzowymi).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawują bieżący nadzór sanitarny m.in. nad zakładami żywienia zbiorowego (m.in. restauracjami, barami, smażalniami) oraz sklepami i kioskami spożywczymi.
Jeżeli Twoje dziecko wyjeżdża na zorganizowany wypoczynek, sprawdź pod czyją będzie opieką i czy wypoczynek został zarejestrowany. Informacje na ten temat uzyskasz na stronie internetowej wypoczynek.men.gov.pl lub w kuratorium oświaty.
Telefony alarmowe
Ważne strony internetowe
Więcej informacji można znaleźć TUTAJ [KLIK].
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ząbkowicach Śląskich
REKLAMA
REKLAMA