kraj
Data dodania: 2022-05-23 14:00
Aktualizacja: 2022-05-23 15:38
Kawa to napój cieszący się dużą popularnością.
Wiele osób zaczyna dzień od filiżanki kawy i nie wyobraża sobie poranka bez wypicia kawy, która pobudza, dodaje energii, usuwa zmęczenie. Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne. Oprócz właściwości pobudzających kawa posiada też wiele innych właściwości prozdrowotnych.
Najlepiej wybierać kawę dobrej jakości. Najlepsza jakościowo jest kawa ziarnista znajdująca się np. w ofercie sklepu bee.pl. To pestki owocu kawowca. Jej wielbiciele chwalą ją za intensywny smak i aromat przewyższający walory kawy mielonej i rozpuszczalnej. Wprawdzie kawa ziarnista jest droższa od kawy mielonej, ale warto zapłacić za nią więcej.
Kofeina to substancja o działaniu odchudzającym. Regularne spożywanie kawy zwiększa tempo przemiany materii oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim nie należy dodawać do niej cukru, śmietanki i innych kalorycznych dodatków, np. słodkich syropów.
Kofeina to substancja opóźniająca procesy starzenia się skóry. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, poprawia mikrokrążenie, pomaga pozbyć się cellulitu. Dlatego jest składnikiem kosmetyków – kremów i balsamów do ciała.
Filiżanka kawy to skuteczny sposób na poprawę pamięci i koncentracji. Jest niezastąpiona, gdy potrzebujemy szybkiego pobudzenia. Spożywanie kawy obniża poziom stresu, poprawia nastrój i samopoczucie. Obniża ryzyko wystąpienia depresji.
Kawa jest bogata w przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn, zwalczają wolne rodniki, chronią organizm przed chorobami nowotworowymi, przed chorobą Alzheimera i Parkinsona. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, udaru, wylewu krwi do mózgu.
Oczywiście bezpieczna jest kawa spożywana w odpowiednich ilościach. Zaleca się spożywanie 2-4 filiżanek na dobę. To odpowiada 200-400 mg kofeiny. Kofeina spożywana w większych ilościach może spowodować bezsenność, nerwowość, rozdrażnienie, nadmierne pocenie się, przyspieszony oddech. Nadmierna ilość spożywanej kawy może wypłukiwać też cenne witaminy i minerały z organizmu.
Spożywanie kawy powinny ograniczyć kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Filiżanka kawy wypita w ciągu dnia jest bezpieczna, ale zawsze lepiej poradzić się lekarza. W przypadku niektórych chorób również należy ograniczyć spożywanie kawy.
mat. sponsorowany
REKLAMA
REKLAMA