Express-Miejski.pl

„Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood

zdjęcie ilustracyjne

zdjęcie ilustracyjne fot.: pixabay.com

Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ząbkowicach Śląskich informuje o prowadzonej kampanii zorganizowanej przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Kampania pod hasłem „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood”, zachęca wszystkich Europejczyków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie kluczowej roli, jaką odgrywa nauka w bezpieczeństwie żywności.

Wzrost zaludnienia na świecie, a co za tym idzie rosnący popyt na żywność spowodował konieczność uprzemysłowienia rolnictwa, zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Zmieniający się klimat ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zmiany temperatury modyfikują zagrożenia związane z jej produkcją, przechowywaniem i dystrybucją. Na producentach żywności spoczywa większa odpowiedzialność za zapewnienie, aby żywność, którą wprowadzają na rynek, była bezpieczna i dobrej jakości. Jednak nie tylko producenci,  ale my również mamy wpływ na to czy nasza żywność będzie bezpieczna. Dlatego głównymi odbiorcami kampanii są konsumenci w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców. Ta część społeczeństwa jest zainteresowana różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia i/lub tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, jednakże czasami może czuć się przytłoczona złożonością dostępnych informacji.

Choroby, przenoszone drogą pokarmową spowodowane są przez skażenia bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze lub chemiczne żywności lub wody. Patogeny przenoszone drogą pokarmową mogą powodować ciężkie biegunki lub inne wyniszczające infekcje. Wiele chorób może być spowodowanych nieodpowiednim przygotowaniem żywności (niewłaściwym stosowaniem obróbki termicznej, niewłaściwym przygotowywaniem wstępnym surowców). Bardzo ważna jest higiena procesów przygotowywania wstępnego żywności (mycie surowców), jak również higiena osobista, ze szczególnym uwzględnieniem higieny rąk. Niezwykle ważne jest to, w jaki sposób przetrzymujemy żywność i dokonujemy obróbki termicznej zakupionych przez nas produktów spożywczych. Jako konsumenci mamy wpływ na minimalizację lub uniknięcie zakażeń dzięki podstawowym czynnościom higienicznym.

Więcej informacji na temat kampanii na stronach:

campaigns.efsa.europa.eu [KLIK]

ncez.pzh.gov.pl [KLIK]

Ulotka „Bezpieczna żywność w 5 krokach”:

PSSE Ząbkowice Śląskie

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA


REKLAMA