Express-Miejski.pl

Dwa miejsca na podium dla gastronomów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach

„Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej”. Sukces ziębickich uczniów

„Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej”. Sukces ziębickich uczniów fot.: ZSP Ziębice

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

„Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej” to konkurs, który odbywa się w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju już od wielu lat.

W tym roku uczniowie z Ziębic mieli okazję brać udział w jego 10. edycji. Uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: technik obsługi turystycznej, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.

Szkołę w kategorii gastronomicznej reprezentowały dwie drużyny: Klaudia Kłębowska i Katarzyna Cente-Bury z klasy III TG, Mateusz Wysopal i Marta Szyndrowska z klasy II TG. Opiekunami obu drużyn były Ewelina Dreszer i Marzena Sokołowska.

O randze konkursu świadczył już skład jury. Zmagania uczniów oceniali bowiem znani profesjonaliści: Waldemar Załuski - organizator, animator imprez kulturalnych w Polsce, Marcin Bożek - szef i ambasador kuchni Aves, Przemysław Gryz- szef kuchni Hotelu Spa Dr Irena Eris, Aleksandra Ciszewska- dyrektor Horeca Hezdhunters oraz Grzegorz Wnuk- Lipiński- szef kuchni w Hotelu „Zamek na skale”.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu było wykorzystanie jabłka i dyni w daniu zasadniczym i deserze. Danie popisowe naszej pierwszej drużyny to assiette z dyni w towarzystwie zębacza smugowego, topinamburu oraz jarmużu z sosem jabłkowo-rokitnikowym. Natomiast deserem był mus z dyni i białej czekolady z dyniowo-jabłkowym ciastkiem oraz sosem z malin i mango z nutą chilli i kardamonu.

Druga drużyna zaprezentowała - jako danie zasadnicze - placuszki dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem, polędwiczkami i sosem kurkowym z sałatką z rukoli i orzechów oraz deser - serniczek dyniowy z ricottą na piernikowymi spodzie z jabłkowym kawiorem i karmelizowanym jabłkiem.

Już sam opis dań świadczy o niezwykłym kulinarnym talencie, dla uczniów najważniejszy był jednak werdykt. Drużyny z Ziębic zdobyły dwa miejsca na podium. Marta Szyndrowska i Mateusz Wysopal zajęli pierwsze miejsce, a Klaudia Kłębowska i Katarzyna Cente-Bury - miejsce trzecie.

Nagrody, które otrzymali laureaci konkursu były na miarę całego wydarzenia. Zwycięzcy wygrali weekendowy pobyt (dla 4 osób) w hotelu „Zamek na skale” w Trzebieszowicach oraz udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Wnuka- Lipińskiego - szefa kuchni w tym właśnie hotelu. Nagrodami były też wysokiej klasy sprzęt kuchenny, naczynia oraz kosmetyki.

ms. / em24.pl

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA